Gazdaság

Közel 123 milliárdos hiány januárban

A tárca közlése szerint ez az elmúlt 12 év egyik legalacsonyabb első havi értéke volt.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya januárban 122,8 milliárd forint volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezen belül a központi költségvetés 110,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,9 milliárd forintos szufficittel zártak. 2010 januárjában az államháztartás központi alrendszerének szufficitje 31,3 milliárd forint volt.

Az első havi pénzforgalmi hiány az éves várakozás 18 százaléka. Alakulásában több egyszeri tétel játszik nagy szerepet, ezért az idei év végi 2,94 százalékos hiánycél reálisan tartható. Sőt, a számok is bizonyítják, hogy végre megindultak az uniós beruházások, amelyek jelentősen hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez – áll a közleményben.

A központi költségvetés bevételei januárban 77,4 milliárd forinttal maradtak el az egy évvel korábbitól. A kiadások pedig 72,2 milliárd forinttal haladták meg az előző évit.

A személyijövedelemadó-bevételek mintegy 36 milliárd forinttal elmaradtak a tavalyi év azonos hónapjának értékétől. Az alacsonyabb teljesülés hátterében elsősorban a 2010. január 1-jei adózási szabályok változásai állnak. Ez egyfelől az összevont jövedelmek bruttósításának bevezetésével, az adótábla (adókulcsok és adósávok) kedvezőbbé válásával, az adójóváírás kiterjesztésével, valamint a természetbeni juttatások adózásának szigorításával függ össze – olvasható a közleményben.

Ezen túlmenően az előző évi időszakhoz képest az év végéhez kapcsolódó jutalom és egyéb többlet személyi juttatások kifizetései a közszférában minimális szintre csökkentek, a versenyszférában pedig feltételezhetően áthúzódtak 2011-re, így az ebből származó adóbevételek is elmaradtak (azok februárban jelentkezhetnek bevételként) – fűzik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik