Gazdaság

Orbán: jó úton halad Magyarország

Orbán Viktor szerint jó úton halad Magyarország, amit az is bizonyít, hogy 2011-ben 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, és várhatóan csökken az államadósság mértéke is.

A miniszterelnök ezt a magyar gazdaságot érintő újságírói kérdésre válaszolva mondta pénteken Vilniusban, sajtótájékoztatón, miután találkozott Andrius Kubilius litván miniszterelnökkel. A kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody’s Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul.

Ugyancsak a magyarországi gazdasággal kapcsolatos felvetésre közölte: a monetáris politikát érintően vannak nézeteltérések a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között, ami nem szokatlan.

“Teljesen mást gondolunk a követendő gazdaságpolitika alapjairól, és ez okozza a feszültségeket. A nemzeti bank annak a kornak a gazdaságfilozófiáját képviseli, amely éppen a gazdasági válsághoz vezetett” – mondta.

Hozzátette, a kabinet “nem szokványos” intézkedésekkel – például bankadóval és válságadókkal – igyekszik felélénkíteni a magyar gazdaságot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy megpróbálnak együttműködni a jegybankkal.

Az Andrius Kubiliusszal folytatott megbeszélésről szólva kifejtette: az elsődleges téma az energiapolitika volt, ami nemcsak Közép-Európában, hanem az egész Európai Unióban kulcskérdés. Ahogyan kedden Koppenhágában, Vilniusban is mindkét kormányfő kiemelt fontosságúnak nevezte a jövő februári energiacsúcsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik