Gazdaság

Az idén kezdjük az IMF-hitel visszafizetését

A kormány 2011-ben megkezdi a Nemzetközi Valutalaptól (IMF) és az Európai Bizottságtól (EB) felvett hitelcsomag visszafizetését - rögzíti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM hétfőn tette közzé a kormany.hu oldalon a hazai állampapírpiacról szóló jelentését, amelyben a tárca leszögezi: Magyarországon folytatódik a konszolidáció; az állam, miután 2010-ben visszatért a piaci finanszírozáshoz, 2011-ben megkezdi az IMF-EB-hitelcsomag visszafizetését. A nemzetgazdasági tárca hangsúlyozza: a nemzetközi tőkepiacokon uralkodó – a jelentős mértékben néhány fejlett ország pénzügyi problémáira visszavezethető – volatilis viszonyok ellenére 2010-ben az olajozottan működő magyar állampapírpiac problémamentes és stabil finanszírozást biztosított a kormány számára.

A dokumentumban az NGM megjegyzi azt is, hogy a kéthetente tartott államkötvény aukciókon az erős belföldi és külföldi keresletnek köszönhetően az átlagos fedezetségi mutató a 2,7-szeres szintre emelkedett. A jelentős túljegyzés lehetővé tette, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) a tervezettnél több kötvényt értékesítsen. ( A fedezetségi mutató a kibocsátások és az ajánlatok aránya.)

Az aukciók sikeréhez hozzájárultak azok a változások is, amelyeket 2009-ben vezetett be az ÁKK. Tavaly az aukciók 30 százalékán a meghirdetetthez képest az elfogadott összeget megemelték, míg 9 százalékán az összeget csökkentették; így az aukciókon értékesített kötvények összértéke 1.399 milliárd forintra (körülbelül 5 milliárd euróra) emelkedett. Az aukciós értékesítés mellett újonnan bevezettek egy nem-kompetitív értékesítési formát (úgynevezett top-up auction) is, amelyre az aukciókat követően kerül sor. Az ÁKK az aukción elfogadott kompetitív ajánlatot tett elsődleges forgalmazók részére, az elfogadott összeg 40 százalékáig ajánlhat fel kötvényeket az aukción kialakult átlagáron. A nem-kompetitív értékesítés révén 2010-ben a tervezetten felül további 258 milliárd forintnyi államkötvény került piacra – hangsúlyozza a tárca.

Az elemzés kitér arra is, hogy a magyar államkötvények kibocsátásában néhány likvid kötvénysorozat, az úgynevezett benchmark kötvények játsszák a fő szerepet. Új benchmark kötvénysorozatok indítása helyett az ÁKK gyakran él azzal a lehetőséggel, hogy korábban forgalmazott, jelenleg még 3-5 éves hátralévő futamidővel rendelkező kötvénysorozatokat újranyit, és piaci mennyiségüket – a likviditás növelése céljából – aukciós értékesítés révén tovább növeli.

A benchmark kötvények mérete ennek az eljárásnak köszönhetően eléri a 600-800 milliárd forintot (2,5-3 milliárd eurót), ami megkönnyíti a másodpiaci kereskedésüket, és a befektetők számára vonzóbbá teszi a papírokat – szögezi le az NGM. Megjegyzik: a piaci körülmények javulásával a nagyobb kereslet a hosszúlejáratú papírok felé tolódik el. Ennek a nagyobb keresletnek a kielégítését szolgálják az úgynevezett kötvénycsere aukciók is, amelyek keretében rövid hátralévő futamidejű kötvényeket hosszabb futamidejűekre cserélnek készpénzforgalom nélkül. A tranzakció eredményeként nemcsak az adósság átlagos futamideje hosszabbodik, hanem egyidejűleg csökken a refinanszírozási kockázat is. A kötvénycsere aukciók volumene 2010-ben 132 milliárd forintot ért el.

Az NGM közlése szerint a diszkont kincstárjegyek értékesítése, amelyben a külföldi befektetők szerepe kisebb jelentőségű, stabilan működött a válság mélypontjain is: 2010-ben az ÁKK összesen 3.730 milliárd forint összegben bocsátott ki diszkont kincstárjegyeket 2,6-szoros fedezetségi mutató mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik