Gazdaság

Kiterítik a nagy BKV-hálót

Várhatóan 25 millió euróért építik ki a fővárosi és a Budapest környéki felszíni tömegközlekedés infokommunikációját.

A rendszer lehetővé teszi több mint 2500 jármű között az egyéni, csoportos és vészhelyzeti hangszolgáltatást, valamint adatok információcseréjét, mint például rövid szöveges üzenetet és GPS helymeghatározást.

A hálózat kiépítésére pályázatot írtak ki korábban, ezt egy olasz és egy magyar cég közösen nyerte el. Az uniós pénzből kiépülő rendszert a tervek szerint 2011. decemberéig adják át.

A pályázatot a SELEX Communications, az olasz Finmeccanica egyik vállalata a magyar Synergon Zrt.-vel közösen nyerte el – tájékoztatott csütörtökön az olasz nyertes cég. A rádiókommunikációs hálózat létrehozására kiírt európai pályázat Budapest és környékének felszíni közlekedésére vonatkozik.

A Futár nevű projekt teljes költsége körülbelül 25 millió euró, azaz körülbelül 6,8 milliárd forint. Ebből több millió eurót a Selex Communications ruház be a kommunikációs infrastruktúra kiépítésébe a város tömegközlekedését ellátó, fővárosi üzemeltetésű BKV számára.

A rendszer a Selex milánói üzemében készül, és garantálja a magyar főváros rádiólefedettségét. Az olasz cégnek egyébként Budapesten is van leányvállalata, a rendszer kiépítésében a hazai ipar is szerepet kap majd a tervek szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik