Nagyvilág

Törökország nem ellenzi a görög kerítést

Törökország megérti azt a görög tervet, hogy a két ország határának egy részén az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében kerítést akarnak építeni.

Nem lenne igazságos ezt egy falnak hívni: ez csak egy kerítés. Megvitattuk a kérdést, s teljes a bizalmunk egymásban – mondta Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a görög kormányfővel, Jeórjiosz Papandreuval közösen tartott sajtóértekezletén. A két politikus a kelet-törökországi Erzurum városában találkozott: Papandreu itt a török diplomaták értekezletén vett részt.

Erdogan elmondta: nagy hatással volt rá, amikor megtudta, hogy Görögországban majdnem egymillió illegális bevándorló van, s ezek többsége Törökországon át jutott görög területre. Papandreu egyébként hangsúlyozta: a kerítést nem a török állampolgárok ellen építenék.

Görögország január elején jelentette be, hogy 12,5 kilométeres szakaszon kerítéssel akarja lezárni Törökországgal közös határát.

Görögország és Törökország kapcsolatai az elmúlt évtizedben jelentősen javultak, de a Ciprus szigete és az égei-tengeri határok feletti vita továbbra beárnyékolja a viszonyukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik