Gazdaság

Kicsit fellélegezhetnek a devizahitelesek

Ismét 220 forint alatt a frank.

A forint jelentős erősödésben áll a svájci frankkal szemben, újra a lélektani 220 forintos szint alatt jegyzik az alpesi devizát. A régiós fizetőeszközök erősödtek az euróval szemben, miközben a nemzetközi hangulat javult, és a frank gyengül.

Utoljára karácsony előtt volt ilyen erős a magyar fizetőeszköz a svájci frankkal szemben, amit elemzők a kedvező nemzetközi hangulattal, a régióban emlegetett lengyel kamatemeléssel és azzal magyaráznak, hogy a befektetők kezdenek visszatérni a piacra.

A mai állampapírpiaci hozamok alapján a piac sem áraz újabb MNB-kamatemelést a következő három hónapban. A Monetáris Tanács január 24-én tartja következő kamatdöntő ülését, addig még változhatnak persze a hozamok a piacon, még van idő beárazni egy esetleges újabb kamatemelést.

Ebből a szempontból a január 14-én megjelenő decemberi inflációs adatok lesznek érdekesek, ha a vártnál magasabb pénzromlási ütemről számol be a KSH, akkor az könnyen újabb kamatemelést generálhat.

Az eurózónában éppen ma jelentek meg a legfrissebb inflációs adatok: a pénzromlási ütem 2,2 százalékra gyorsult, miközben az EKB már mérséklődő inflációt várt az elmúlt időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik