Gazdaság

Siessen az adókedvezményéért!

Január 20-ig adja le a papírokat, ha nem akar "hitelezni" az államnak.

Ha január 20-ig nem adja le adóelőleg-nyilatkozatát, csak sokára juthat az adókedvezményekből származó pluszpénzhez – írja a privátbankár.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelentek alapján. A nyilatkozatot annak kell kitöltenie és munkáltatójának átadnia, aki az adóelőleg megállapításánál a családi kedvezményt, az adójóváírást, vagy a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményt igénybe kívánja venni.

A családi kedvezmény kiemelkedő jelentőségű, mivel az három eltartott gyermek esetén akár 99 ezer forinttal csökkentheti a család havi adóterhelését – tájékoztat a NAV. A kedvezményeket a munkáltató csak akkor veheti figyelembe az szja-előleg megállapításakor, ha a munkavállaló az adóelőleg-nyilatkozatot megteszi. A nyilatkozat híján a kedvezményeket a magánszemély csak a bevallásában, 2012 első felében érvényesítheti, vagyis a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni” fog a magyar államnak.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltatónak átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.

AJÁNLOTT LINK:

Adókedvezmények: érdemes sietni (Privátbankár)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik