Gazdaság

A rendszerváltás óta eltűnt 300 000 adózó

Az adózók számának csökkenése rengeteg okra vezethető vissza, de a legfontosabb a munkanélküliség.

Húsz éve több mint 4,7 millió, két éve pedig már csaknem 300 ezerrel kevesebb magyar fizetett személyi jövedelemadót – írja az Index. A hírportál az MTA Közgazdaságtudományi Intézet által kidolgozott úgynevezett Erőforrástérkép alapján azt írja, hogy ezt csak részben magyarázza a népességfogyás. A drasztikus csökkenés több okra vezethető vissza, amelyek közül azonban a leglényegesebb a foglalkoztatás visszaesése.

Az adófizetők száma legnagyobb mértékben egyébként Budapesten csökkent: az 1990-es 936 674-gyel szemben tavalyelőtt már csak 761 152 fővárosi fizetett személyi jövedelemadót. Az adózók számának csökkenése egyébként nem rendezte át érdemben az ország leggazdagabb és legszegényebb területeinek jövedelmi arányait.

Miközben az elmúlt szűk két évtizedben elterjedt közvélekedés szerint a kilencvenes években kettészakadt az ország, a statisztika ezt nem támasztja alá – írja az Index. A legszegényebb térségben élők jövedelme húsz éve az országos átlag 49 százaléka volt, 2008-ra ez 45,84 százalékra esett. Az olló tehát valamennyit nyílt ugyan – a leggazdagabb térségben élők átlagjövedelme 3,25-szöröse a legszegényebbekének, míg húsz éve csak 2,9-szerese volt –, de korántsem volt drasztikus a változás.

AJÁNLOTT LINK:

Húsz év alatt eltűnt 300 000 adózó (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik