Gazdaság

Rajtol az adóbevallás

A munkavállalók tájékoztatásával elkezdődött az adóbevallási szezon.

A legtöbb munkahelyen a napokban kell nyilatkozni a dolgozóknak, maguk kívánják-e megállapítani és bevallani a 2010-es jövedelmeik után az adót, vagy arra a munkaadót kérik fel. A Népszabadság emlékeztet rá, hogy nem mindenki választhat, aki egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózik, az csak önbevallást nyújthat be.

A többiek viszont dönthetnek, sőt rábízhatják a bevallás elkészítését a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV), ha megfelelnek a feltételeknek. Aki az adóhatóságra hagyja a munkát, annak február 15-ig kell ezt jeleznie a NAV felé.

Idén még nem lesz „söralátét méretű” a bevallás. A Fidesz által ígért egyszerűbb formában az idei jövedelmekről lehet számot adni jövőre – írja a Népszabadság.

Szintén fontos teendő, hogy nyilatkozatot kell készíteniük a szülőknek ahhoz, hogy igénybe vehessék a személyi jövedelemadó (szja) gyerekkedvezményeit. A január elsején életbe lépett adórendszerben egy gyermek után havi tízezer forint kedvezmény jár, a két gyereket nevelő szülő havonta tíz-tíz, összesen húszezer forint enyhítést kap, három és több gyereknél pedig gyermekenként havi 33 ezer forinttal csökkenthető az szja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik