Gazdaság

Most az adóhivatal trükközhet az ellenőrzéssel

Fordult a kocka, immár a revizorok élhetnek vissza az önellenőrzés szabályaival.

A cégek eddig leggyakrabban használt trükkje az volt, hogy “elnapolták” az adózást. Bevallásukat csökkentett, vagy „0-ás” összegben nyújtották be, majd később önellenőrzéssel azt helyesbítették – mondta az Adózónának a Magyar Könyvelők Országos Szövetségének alelnöke.

Ruszin Zsolt emlékeztetett arra, hogy az idei évtől “megfordul a trükk”. Az új szabályozás szerint érvénytelen az az önrevízió, amelyet az ellenőrzés megkezdését megelőző nap végéig az adózó nem nyújtott be. Vagyis az ellenőrzés tudatában már nem korrigálható a korábbi bevallás. Mivel az adóhatóság azonnal értesül az önellenőrzési adatokról, így még aznap ellenőrzést rendelhet el. A benyújtott önellenőrzés így érvénytelen lesz.

A hivatal és a szabályozást kimunkáló minisztérium részéről a felvetésre úgy reagáltak, hogy a törvényben foglaltak világosak és egyértelműek. Az adóhatóság részéről ugyanakkor megjegyezték, hogy a kiválasztási rendszer elkülönül a revizoroktól és olyan lassan működik, hogy szinte kizárt, hogy az önellenőrzések miatt még aznap elkezdjék az ellenőrzést – írja az Adózóna.

AJÁNLOTT LINK:

APEH-ellenőrzés: trükközhetnek a revizorok – új szabály (Adózóna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik