Gazdaság

Az EU mindent megtesz az euróért

Az állam- és kormányfők állandó készenléti hitelkerettel óvnák az eurózónát.

Az EU állam- és kormányfői tanácsának elnöke (a képen) közölte, az állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmus miatt módosítják az uniós alapszerződést. Herman Van Rompuy azt mondta, nem sürgető megnövelni a jelenlegi, ideiglenes mechanizmusban rendelkezésre álló, 750 milliárd eurós keretet, hiszen annak eddig csak mintegy 4 százalékát használták fel.

Az új állandó hitelkeret 2013 közepétől működik majd a Nemzetközi Valutaalap bevonásával. Addig érvényben lesz az ideiglenes modell, amelyet a görög pénzügyi válság miatt dolgoztak ki, majd annak alapján nemrég Írországnak is mentőcsomagot hagytak jóvá.

Főleg német követelésre kemény feltételeket fogalmaztak meg annak meghatározásakor, hogy mikor, milyen esetekben lehet igénybe venni a hitelkeretet. A stabilitási mechanizmus kormányközi megállapodás nyomán jöhet majd létre.

A tárgyalásokba az euróövezeten kívüli EU-országok is bekapcsolódhatnak, és ha valamikor szükségessé válik a mentőmechanizmus igénybe vétele valamely ország megsegítésére, akkor a zónán kívüli országok is dönthetnek úgy, hogy részt vesznek az akcióban.

Orbán Viktor egy brüsszeli nyilatkozatban arról beszélt: “Ha erős Európát akarunk, akkor erős euróra is szükség van, és ennek érdekében most meg kell hozni néhány történelmi döntést”. A magyar kormányfő szerinte ha az euró “nem nyeri vissza régi fényét és erejét, ha nem nyeri vissza azt a reményt, hogy az európaiak pénzéből igazi világpénzzé is válhat”, akkor ennek a kárát azok az országok is el fogják szenvedni, amelyek nincsenek benne az eurózónában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik