Gazdaság

Fájdalmas megszorításokra lesz szükség?

Figyelmen kívül hagyja a magyar gazdaságpolitika a nemzetközi gazdasági helyzetet és a 2010. és 2011. évi költségvetési hiány formális teljesítése keretében kockázatos folyamatokat indított be.

A gazdasági folyamatok lényegében a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szeptemberben prognosztizáltnak megfelelően alakulnak. A magyar gazdaság lassan kijön a válságból. A világgazdaságban a tavaszi görög után az őszi ír válság fokozza a bizonytalanságot, a fenntarthatatlannak látszó folyamatok iránti érzékenységet – fejtette ki Vértes András, a gazdaságkutató elnöke.

A magyar gazdaságpolitika ezt figyelmen kívül hagyja, ami jelentős árfolyamkilengésekhez és kamatemelkedéshez vezet, ami növeli az adósok – a lakosság, a vállalkozások és az állam – terheit.

A jogbiztonság gyengítése, a megtakarítások felélése, az általános befelé fordulás anakronisztikus, az európai tendenciáktól eltérő magyar modell irányába mutat. Mindez előbb-utóbb fájdalmas, az egyébként szükségesnél jóval nagyobb korrekciókat tesz elkerülhetetlenné” – mondta a GKI elnöke.

Hozzáfűzte: gazdaságpolitika még rövid távon sem segíti érzékelhetően a növekedést és a munkahelyteremtést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik