Gazdaság

Róna Péter: elhibázott a 2011-es költségvetés

A büdzséből nem olvasható ki a kormány versenyképesség-növelő stratégiája.

Róna Péter szerint a jövő évi büdzsé nem szolgálja a növekedést és a foglalkoztatás bővülését, nem ösztönzi az ezeket megalapozó beruházás és kereslet élénkítését. A minap a jegybank felügyelőbizottsági tagjának megválasztott közgazdász szerint az elvonás nő, a belső egyensúly romlik.

Róna a különadót önkényes, rossz megoldásnak nevezte a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének konferenciáján. Az oxfordi egyetemen a Blackfriars Hall vendégtanára óriási gondnak tartja, hogy a magyar beruházások volumene elmarad az amortizációtól.

Szerinte súlyos félreértés, hogy a társasági adó csökkentése növelné a magyar cégek beruházásait, mert a honi vállalatok 60 százaléka veszteséges, egyáltalán nem fizet adót. Róna hiányolta, hogy a büdzséből nem olvasható ki a kormány tényleges versenyképesség-növelő stratégiája sem, amely, mint mondta az adócsökkentésnél sokkal összetettebb kérdés.

Az MNB felügyelőbizottsági tag kritikával illette a monetáris politikát is, mivel úgy vélte, annak hatása az inflációra kizárólag az árfolyamcsatornán keresztül érvényesül. és nem hat rá az alapkamat. Magyarország régen elvesztette függetlenségét a tőkeköltséget és árfolyamot tekintve, ezeken a területeken ugyanis mára teljes a piaci függőség – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik