Gazdaság

Az agresszív költségvetés csak rövid távon működik

Jövőre pozitív is lehet a magyar államháztartás egyenlege, de strukturális átalakítás nélkül ez nem tartható - vélik londoni elemzők.

A legutóbbi kormányintézkedések hatására jövőre látványosan javulhat a magyar államháztartás egyenlege, ám az eddigi lépések nem kezelik a strukturális problémákat, ezért az utána következő években ismét egyenlegromlás valószínű – vélekednek londoni felzárkózó piacelemzők a 2011-es magyarországi kilátásokra adott év végi előrejelzéseikben.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja átfogó feltörekvő térségi prognózisában azt jósolta, hogy a magyar kormány “agresszív, ad hoc” költségvetési intézkedései rövid távon serkenteni fogják a növekedést, azonban ez a növekedésélénkítő stratégia “már egy-két éven belül” az államháztartási hiány újbóli meredek emelkedéséhez vezethet.

A ház londoni elemzői szerint ha a magán-nyugdíjpénztári tagok száz százaléka visszatér az állami rendszerbe, a bruttó hazai termékhez (GDP) mért magyar államháztartási egyenleg jövőre a 3 százalék alatti hiánycél helyett – ESA95-ös szabvánnyal számolva – akár 5 százalék körüli többletet is mutathat.

Az “ilyen könyvelési eljárások” azonban csak elfedik a strukturális egyenleg komoly romlását, és további intézkedések nélkül a GDP-arányos államháztartási hiány 2012 után ismét 5-6 százalékra emelkedhet – jósolták a Barclays Capital londoni elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik