Gazdaság

Simor még kamatot emelne

Rövid kamatemelési ciklusra készülhetünk – derül ki Simor András jegybankelnök a Wall Street Journalnak adott interjújából. A központi bank vezetője keményen ostorozta a kormányt a gazdasági lapnak.

A novemberi, 4,2 százalékos éves inflációs adat nyomán továbbra is úgy gondolom, hogy aggasztó a pénzromlás üteme – nyilatkozta Simor András jegybankelnök a Wall Street Journalnak. Senki sem hiheti, hogy egyetlen 25 bázispontos kamatemelés megfelelő inflációs pályára állítja a gazdaságot, bár az sem feltétlenül igaz, hogy hosszabb kamatemelési ciklus következik. Mérsékelt monetáris szigorítás is vélhetően elég az inflációs várakozások csökkentéséhez – fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Szükségtelen, és megkérdőjelezi a központi bank árstabilitás iránti elkötelezettségét – értékelte Simor András a lapnak a monetáris tanács külső tagjai kinevezésének új rendszerét. Hozzátette: bárkik is lesznek a testület új tagjai, nekik is a jegybanktörvény szerint kell dolgozniuk (vagyis az árstabilitás érdekében kell döntéseket hozniuk), nem pedig kinevezőik iránymutatása alapján.

A válság sem változtatta meg azt a közgazdasági alapvetést, hogy a jegybankok a lehető legtöbbet az árstabilitás biztosításával tudnak tenni a hosszú távú gazdasági növekedésért, így a középtávú, 3 százalékos inflációs cél 3,5 százalékosra emelése értelmetlen – mondta Simor András, amikor arról kérdezték, hogy mit szól az inflációs cél megváltoztatásához. A jegybankelnök szerint ráadásul a kormány célja ellentmond hazánk EU-tagságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik