Gazdaság

Bünteti a piac Magyarországot

Érdemben gyengült a forint és a tőzsdeindex: a FigyelőNetnek nyilatkozó szakértő szerint a nyugdíjügy nyomán a befektetők csökkentik portfóliójuk magyarországi kitettségét, és ennek a tanúi lehetünk most. Közben Európában sem fényes a gazdasági helyzet, Portugália például elavult megszorításokra kényszerül, de lehet, hogy hiába.

Pénteken késő délelőtt egy euróért 279,52/81 forintot adtak a bankközi devizapiacon, de korábban az árfolyam átlépte a 280 forintos szintet is; csütörtök délután még 277,5 forintot ért az európai deviza egy egysége.

A tőzsdeindex is erősen gyengélkedik: a BUX értéke csütörtökön 2,86 százalékkal esett, dél előtt nem sokkal újabb, csaknem 3,5 százalékos veszteséget jelzett a mutató. A vezető részvények – az OTP, a Mol és a Telekom – mindannyian megjárták a 4 százalékos negatív tartományt.

Nem tetszik a piacnak

A részvények árfolyamesését 90 százalékban a hazai események okozzák – értékelte a helyzet a FigyelőNetnek Herczenik Ákos. A Raiffeisen elemzője szerint a magánnyugdíjpénztárak államosítását egyértelműen negatív hírként kezelik a befektetők, nemcsak azt árazzák be most, hogy a pénztártagok portfóliója és újabb megtakarításai eltűnnek a piacról, hanem elsősorban az általános bizonytalanság jeleit láthatjuk.

A befektetők a kormány döntése nyomán vélhetően csökkentik portfóliójuk magyarországi kitettségét, azaz pénzük kevesebb részét tartják majd hazai esztközökben – magyarázza a közgazdász, aki szerint mindez azt jelenti, hogy a likvid hazai papírok az átrendeződés után vélhetően a korábban megszokottnál alacsonyabb szintről követik majd a világgazdasági trendeket.

Herczenik Ákos jó hírt is megosztott lapunkkal: erős piaci helyzetben mindössze korrekcióról beszélhetünk – vélte.

Hasonlóan értékel a piaci trendeket a Cashline: reggeli elemzésük szerint a „makro-és politikai kockázattal összefüggő aggodalmak már érezhetően a tegnapi kereskedésre is rányomták a bélyeget, nem csak a kisebb, hanem a fő papírok is eladási nyomás alá kerültek. Ráadásul az állampapírhozamok éves csúcsra való emelkedése hűen tükrözi a magyar eszközökkel kapcsolatos bizalomvesztést”.

Rossz hírek Európából

Negatív hírek uralják az európai börzéket is, bár azok hatása korántsem olyan erős, mint a hazai fejleményeké itthon. A vezető uniós börzék indexei 0,5-1,5 százalékos mínuszban álltak délelőtt, és az euró tovább gyengült a dollárhoz képest – a közös európai fizetőeszköz ezen a héten már csaknem 3 százalékos veszített értékéből.

A befektetők tekintete most Portugáliára vetül: az ottani parlament várhatóan délután brutális megszorító csomagról szavaz, amely a GDP-arányos államadósságot az idei 7,3 százalékról 4,6 százalékosra kívánja mérsékelni 2011-ben – írja a BBC. A portugál kormány ráadásul népszerűtlen, itthon már meghaladott lépésekre készül: kiadáscsökkentéssel és áfaemeléssel tömködné be a büdzsén keletkezett lyukak egy részét.

Az EU és a piacok azonban mindezt kevésnek tartják, és a Financial Times Deutschland értesülése szerint arról győzködik az ország irányítóit, hogy Görögország és Írország után kérjenek uniós pénzügyi segítséget – vagyis a pénzügyi krízis tovaterjedése egyre valószínűbb.

Az EU és az IMF 85 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagról tárgyal Írországgal, és 110 milliárd euróval már kisegítette Görögországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik