Gazdaság

85 milliárd eurót kaphat Írország

Írország 85 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot kap az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) - közölte kedd este az RTÉ ír közszolgálati televízió.

Az RTÉ esti híradásából nem derült ki, hogy az információ milyen forrásból ered, csak annyi hangzott el, hogy a tévécsatorna “újabb részleteket tudott meg” az Írországnak szánt kisegítő csomagról.

A beszámoló szerint az összeget az ír bankrendszer tőkepótlására és a költségvetés napi finanszírozására lehet majd használni. A külső pénzügyi támogatással az ír bankrendszer átlagos tőkemegfelelési mutatója 8 százalékról 12 százalékra emelkedhet, ami nemzetközi mércével mérve “igen magas” – hangzott el az RTÉ késő esti híradójában.

Az ír pénzügyminisztérium kedd este mindazonáltal “spekulációnak” nevezte a támogatási csomag méretéről szóló híreket, mondván: a tárgyalások folynak, és várhatóan még “pár hétig” eltartanak.

A várható összegről jó ideje keringenek a találgatások. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap az elmúlt hétvégén 120 milliárd euróig terjedő ír pénzügyi mentőcsomag lehetőségéről írt üzleti mellékletében.

Brian Lenihan ír pénzügyminiszter azonban az RTÉ ír közszolgálati rádiónak még vasárnap kijelentette, hogy az Írország által kért pénzügyi támogatás összege “nem lesz három számjegyű”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik