Gazdaság

Ír mentőprogram: a neheze most jön

Az Írországnak jóváhagyott pénzügyi mentőcsomag ára az eddigi ír növekedési modell fő pilléreinek teljes felszámolása lesz - vélekedtek londoni elemzők.

Az ír miniszterelnök előző este jelentette be, hogy Írország nemzetközi pénzügyi segítséget kért, és az EU jóváhagyta a kérést.

A bejelentést kommentáló hétfői elemzésében a Commerzbank azt jósolta, hogy a mentőprogram fókuszában a megrendült ír bankrendszer áll majd. A ház elemzői szerint az EU az ír bankszektor “masszív fogyókúráját” fogja követelni; még néhány pénzintézet felszámolása is szóba kerülhet.

A Commerzbank citybeli szakértői szerint ennek alapján egyértelmű, hogy a következő években már nem a pénzügyi szektor lesz az ír növekedés egyik fő hajtóereje.

A Capital Economics nevű vezető londoni befektetési tanácsadó cég hétfői kommentárja szerint bár az ír kötvényhozamok valamelyest csökkentek a segélyprogram hírére, Írország azonban “még messze nincs kint a vízből”. Görögország példája aligha tekinthető biztatónak: a görög pénzügyi helyzet fél évvel a görög mentőprogram után is igencsak ingatag – áll a cég elemzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik