Gazdaság

Írország pénzügyi segítséget kap az EU-tól

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei vasárnap este abban, hogy Írország támogatást kap az euróövezeti pénzügyi mentőmechanizmus révén.

A miniszterek távkonferencián tanácskoztak azt követően, hogy Írország bejelentette: nemzetközi pénzügyi segítséget kér. Ezt követően kiadott közleményükben üdvözölték ezt a lépést, és leszögezték, hogy az uniós hozzájárulás révén megőrizhető az euróövezet stabilitása.

A támogatás pontos részleteit még nem dolgozták ki, de várhatóan egy hároméves programról lesz szó. Alapja a szükség esetén akár 750 milliárd eurót is megmozgatni képes euróövezeti mechanizmus, de részt vesz benne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és néhány euróövezeten kívüli ország, például Nagy-Britannia és Svédország is.

Didier Reynders, a soros EU-elnök Belgium pénzügyminisztere annyit árult el: a csomag nagysága kevesebb lesz 100 milliárd eurónál. Uniós források szerint az összeg elérheti a 80-90 milliárd eurót.

Olyan programról van szó, amely “döntően segíti” az ír gazdaság pénzügyi nehézségeinek leküzdését – derül ki a közleményből, amely szerint a csomag illeszkedik majd a napokban ismertetendő ír kiigazítási és reformtervhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik