bmi
Gazdaság

Újra gyorsult a feldolgozóipar növekedése

Októberben gyorsult a feldolgozóipar növekedési üteme az előző két hónap lassulása után; a Beszerzési Menedzser Index (BMI) 51,7 pont volt, szemben a szeptemberi 50,3 és ponttal.

A szezonálisan kiigazított index az idei tíz hónapban nyolcszor növekedést jelzett, a májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódás után július óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek üteme az elmúlt két hónap lassulása után ismét erőre kapott.

A kiigazítatlan, nyers BMI a szeptemberi 57,0 ponthoz képest 53,5 pontra csökkent októberben. Októberben három kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt szeptemberhez képest – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) kedden.

Az új megrendelések indexe a szeptemberi csökkenés után ezúttal 4,0 ponttal lett magasabb, 57,9 pont volt az értéke, és ezzel már tizedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését.

A beszerzési mennyiség indexe 0,8 ponttal 52,4 pontra csökkent szeptemberhez képest. A termelési mennyiség indexének 53,6 pontos októberi értéke 1,3 ponttal nagyobb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe ezúttal 1,8 ponttal csökkent szeptemberhez képest, 69,5 pontra, de továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizenhetedik hónapja tart.

A külpiaci mutatók szeptemberhez képest kedvezően alakultak. Az importindex 54,6 pontos értéke 1,5 ponttal lett magasabb, és továbbra is növekedést jelez. Az elmúlt hónapban némileg visszaeső exportindex értéke ezúttal megugrott, és 4,9 ponttal 59,4 pontra nőtt, így továbbra is az export növekedésére utal.

A foglalkoztatási index kilenc hónap folyamatos bővülés után a foglalkoztatotti létszám csökkenését jelezte szeptemberben a feldolgozóiparban, de októberben a múlt havinál 4,1 ponttal magasabb lett az értéke, az 52,7 pontos érték újra a foglalkoztatottság bővülésére utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik