bmi
Gazdaság

Emelkedett a Beszerzési Menedzser Index júliusban

Újból bővül a feldolgozóipar, a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 53,5 pont volt, 3,9 százalékponttal magasabb a júniusinál.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) üzleti gyorsjelentése szerint a július jellemzően kedvező hónap volt a korábbi években is, csak 1996-ban, 2007-ben és 2009-ben volt 50 pont alatt az index értéke.

Júliusban a beszerzési árak és a szállítási átfutási idő kivételével a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt júniushoz képest.

A júniusi enyhe növekedés után 4,9 százalékponttal lett magasabb a júliusi új megrendelések indexe, amelynek értéke 56,5 pont volt, és ezzel már hetedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését.

A beszerzési mennyiség 57,9 pontos indexe jelentősen, 6,3 százalékponttal emelkedni kezdett júniushoz képest. A termelési mennyiség indexének 57,8 pontos júliusi értéke 7,3 százalékponttal nagyobb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak 65,2 pontos indexe ismételten enyhén, 2,3 százalékponttal csökkent júniushoz képest, de továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizennegyedik hónapja tart.

Júliusban elkezdett nőni a vásárolt készletek mennyisége, ami az elmúlt időszakban a legkevésbé sem volt jellemző. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje 54,3 pont volt júliusban, az előző havinál 6,2 százalékponttal magasabb.

A késztermékkészletek indexe 49,8 pontos értéke 2,1 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség rendkívül enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók júniushoz képest nagyon kedvezően alakultak. Az importindex 60 pontot tett ki, 8,2 százalékponttal lett magasabb, és továbbra is növekedést jelez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik