bmi
Gazdaság

Csökkent a Beszerzési Menedzser Index augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,9 pont, ami 1,6 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél.

A feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása júliusban megfordult és a javulás augusztusban lassabb ütemben folytatódott – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerdán.

A szezonálisan kiigazított index az idei nyolc hónapból hatszor jelzett növekedést, és a két összehúzódó hónapban alig maradt az index értéke el az 50,0 ponttól.

A termelési mennyiség indexe 2,4 százalékponttal lett alacsonyabb egy hónap alatt, augusztusi értéke 55,4 pontot mutat.

A beszerzési árak 69,2 pontos indexe enyhén növekedett júliushoz képest, és továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizenötödik hónapja tart.

Augusztusban tovább nőtt a vásárolt készletek mennyisége, ami az elmúlt időszakban a legkevésbé sem volt jellemző. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban.

A foglalkoztatási index augusztusi 51,0 pontos értéke a kilencedik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban annak ellenére, hogy a múlt havihoz képest 1,7 százalékponttal alacsonyabb lett az érték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik