Gazdaság

Még várat magára a kereskedelem fellendülése

A kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene augusztusban 0,6 százalékkal maradt el a júliusi szinttől, amikor négyhavi csökkenés után először nőtt egy százalékkal.

Az előző év azonos időszakához képest a forgalom volumene nem változott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A kiskereskedelmi forgalom volumene az idén júliusban 2007 márciusa óta először nőtt: a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 1,7 százalékkal az előző év azonos hónapjához képest. Augusztusban nem folytatódott ez a növekedés, de éves összehasonlításban szinten maradtak az eladások.

A KSH adatai szerint a visszaesés júliusi és augusztusi megtorpanása azt eredményezte, hogy 2010 első nyolc hónapjában – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 3,3 százalékra lassult az eladások csökkenése.

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom folyó áron 662,4 milliárd forint volt, míg júliusban 672,6 milliárd, tavaly augusztusban pedig 637,2 milliárd forint. Az év első nyolc hónapjában összesen 4733 milliárd forint forgalom realizálódott.

A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 14 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2010. január-augusztusban.

Ajánlott cikk:

A karácsony mentheti meg a kereskedőket

Ajánlott videó

Olvasói sztorik