Gazdaság

2007 márciusa óta először nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 2007 márciusa óta először nőtt, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az idei első hét hónap összesített adatai továbbra is csökkenést mutatnak, ennek mértéke 3,8 százalék. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júliusi értékesítés volumene egy százalékkal meghaladta az előző hónap szintjét – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 júliusában 673 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az év első hét hónapjában összességében 4071 milliárd forintnyit.

Tavaly júliusban a KSH adatai szerint folyó áron 643,7 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

2010-ben – leszámítva a januárról februárra, és az áprilisról májusra bekövetkező kisebb csökkenést – hónapról hónapra nőtt a kiskereskedelmi forgalom folyó áron számított értéke. Januárban a forgalom volumene 488,5 milliárd forint volt, áprilisban 606,4 milliárd forint, júniusban pedig már 630,2 milliárd forint értékű árút forgalmaztak. Július volt ugyanakkor idén az első hónap, amikor éves összehasonlításban is növekedést mértek.

Az idén az első hét hónapban a kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 13 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott, a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik