Gazdaság

Kereskedők: problémás ország vagyunk

Felzúdulást keltett az osztrák kereskedelmi láncok körében Orbán Viktor bejelentése a válságadókról - írta pénteki cikkében a Der Standard című osztrák lap.

A válságadók sokak számára húsba vágóak lesznek – írta a lap. A kulisszák mögött a terjeszkedés megállásáról beszélnek, tekintettel arra, hogy az elmúlt években is sok pénzt veszítettek. Egy meg nem nevezett osztrák vállalkozó így von mérleget: “nem keveset vásárolnak a magyarok, hanem egyáltalán nem vásárolnak”. Ha emelkednek a költségek, “nagy baj lesz”.

Már a válság előtt is nehéz piac volt Magyarország – mondják a Baumax barkácsáruház-láncnál. A lap meg nem nevezett forrásai szerint a mostani intézkedések elveszik a külföldi befektetők kedvét és a kívánttal ellentétes hatást váltanak ki, tekintettel arra, hogy a kormány egymillió új munkahelyet akar teremteni.

A KIKA bútorüzlet-lánc üzletmenete két év után az elmúlt hónapokban kezdett javulni, egy újabb terhelés megnehezíti a helyzetet – mondta a vállalat vezérigazgatója, Paul Koch. A Lutz bútoráruházak szóvivője, Thomas Saliger szerint a válságadó “kockázatos” dolog, “az ilyesmi végső soron felhajtja az árakat”.

Főként az élelmiszerkereskedelemi ágazatban látnak diszkriminációt a külföldi cégekkel szemben. A lap megemlíti, hogy Magyarországon a brit Tesco a piacvezető. Ausztrián keresztül számottevő jelenlétre tett szert a Hofer, a Rewe és a Spar is, ők hivatalosan egyelőre kivárnak, amíg a részletek ismertek lesznek.

Minden kereskedelmi szektorban egyöntetű a vélekedés, hogy a térségben évek óta egy ország sem okoz nekik annyi gondot, mint Magyarország. A fő ok a fogyasztók magas eladósodottsága.

Míg a kereskedelemben cégek egy széles körét érinthetik az adók, a telekommunikációs szektorban a jelek szerint elsősorban a Deutsche Telekom többségi tulajdonában lévő piacvezető Magyar Telekomot fogja – jegyezte meg a Der Standard.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik