Gazdaság

Az E.ON-nak nem lesz könnyű megfizetni a különadót

A forintárfolyam ingadozása és az ügyfelek rossz fizetőképessége komoly gondot okoz.

Az E.ON Hungária Zrt. számára “húsba vágó” az árbevétel alapján számított különadó, mert van olyan tevékenység a cégcsoportban, amelynek árrése nem éri el a különadó mértékét – közölte Kutas István, az E.ON Hungária Zrt. médiakapcsolati és PR-vezetője. A földgáz-nagykereskedelmi tevékenységen az árbevétel egy százaléka alatt van az árrés, miközben az adó mértéke – a parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint – 1,05 százalék.

A forintárfolyam ingadozása és az ügyfelek rossz fizetőképessége komoly gondot okoz” – mondta Kutas István. Reméli, hogy az új adó gazdaságot stabilizáló hatása ezt a két problémát hosszú távon orvosolni tudjan – fűzte hozzá.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a cégcsoport befizeti az adót és nem fogja vissza az áram- és gázellátás biztosításához szükséges beruházásokat sem. Mint hozzátette, az E.ON-nak nem áll szándékában a válságadót továbbhárítani az ügyfelekre.

Kutas István emlékeztetett arra, hogy az elmúlt nyolc évben többet fektetett be az E.ON csoport Magyarországon, mint amennyi az üzemi szintű nyeresége volt. Az ellátásbiztonság javítására összesen 330 milliárd forintot fordított, miközben a nyereség csak egy elenyésző töredékét vette ki a tulajdonos osztalékként.

A szóvivő kiemelte: az E.ON eddig is lelkiismeretesen eleget tett adófizetési kötelezettségeinek. Tavaly 19 milliárd forint adót fizetett be a társaságcsoport a költségvetésbe és az 5000 munkatárs után több mint hatmilliárd forint járulékkal vette ki részét a közterhekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik