Gazdaság

Rudnay: hosszú távon kedvezőek a válságadók

Nem tartja elítélhetőnek és hosszú távon kedvező hatást tulajdonít a válságadóknak a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke egy osztrák gazdasági lap szerint.

Politikusi szempontból érthetők a válságadók, pszichológiai szempontból “nem túl jók” a befektetési hangulat számára – mondta Rudnay János a Wirtschaftsblattnak. Hozzátette: ugyanakkor “nem ítéli el” az adókat, mert az országnak szüksége van a pénzre.

A válságadók, amelyek “talán jelenleg nem teljesen veszélytelenek”, új befektetőket hozhatnak Magyarországra. Megbízhatóságot jelent ugyanis, hogy a válságadók révén betartható az idei 3,8 és a jövő évi 3 százalékos hiánycél – vélekedett.

Ha a kormány nem vezette volna be a válságadókat és azzal kockáztatta volna a deficit betartását, a hosszú távú hatások kedvezőtlenebbek lettek volna – értett egyet az újságíró felvetésével. “Azok, akiket érint, természetesen nem örülnek”. Most az a fontos, hogy minden vállalkozást, külföldit és belföldit egyformán kezeljenek, hogy ne torzuljon a verseny – tette hozzá Rudnay János.

Emellett úgy vélekedett, nem lehet azt mondani, hogy a kormány elijeszti a befektetőket. Rámutatott, hogy az Audi és az Opel autógyártók jelenleg éppen megduplázzák magyarországi termelésüket és a Mercedes is gyárat nyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik