Gazdaság

Orbán-csomag: “a cél dicséretes, a módszer kérdéses”

Dicséretet érdemel a magyar kormány törekvése az államháztartási hiánycélok tartására, az ennek érdekében bejelentett adótervek azonban "már kevésbé biztatók" - vélekednek londoni elemzők.

A citybeli szakértők a fő kockázati tényezők között említették a bejelentett intézkedések ideiglenes jellegét és azt, hogy a terv szerintük a strukturális problémákra továbbra sem kínál gyógyírt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző központjának kommentárja szerint “a Fidesz a kör négyszögesítésével” próbálkozik, amikor egyszeri jellegű adóztatással kívánja kordában tartani a deficitet.

A vállalatokra kirótt adóterhekkel és a háztartások megkímélésével Orbán Viktor miniszterelnök valószínűleg a választóknak és a kötvénypiacnak egyaránt kedvezni akar, ám a bejelentett intézkedések ideiglenesek, és nem strukturális jellegűek.

Ezért úgy tűnik, hogy a cselekvési terv alapvető költségvetési problémákat hagy kezeletlenül, bár az előző kormány e problémák kezelésében már jelentős haladást ért, jobb állapotban átadva Magyarországot – állapítják meg a Morgan Stanley londoni elemzői.

A cég úgy vélekedik, hogy a most bejelentett új intézkedések “növekedésgátló és ideiglenes” jellegétől sem az MNB, sem a hitelminősítők “nem lesznek elragadtatva”.

Hétfői kommentárjukban a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy jóllehet a bejelentett korrekciós lépések valószínűleg elérhetővé teszik a 2010-2011-es államháztartási célokat, az intézkedések ideiglenes “és bizonyos mértékig növekedésgátló” jellege azonban kockázatot jelent a középtávú költségvetési kilátásokra.

Az adótervek időleges mivoltából eredő, később jelentkező esetleges másodlagos negatív hatások kockázataira már más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni befektetési tanácsadó csoport a minap közölte, hogy saját becslése szerint 350 milliárd forint értékű költségvetési intézkedés szükséges a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalékra csökkentéséhez, és a ház felzárkózó piaci elemzői szerint a magyarországi adótervekkel ez “kényelmesen túl is teljesíthető”.

Az intézkedések időleges jellege azonban azt jelenti, hogy “2012-vel kapcsolatban már nagyobb kérdőjelek merülnek fel”, és ha nem lesz meredek gazdasági fellendülés – ami szinte biztos -, akkor abban az évben jó eséllyel további költségvetési intézkedések válnak szükségessé a hiány újbóli növekedésének elkerülésére – állt a Capital Economics kommentárjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik