Belföld

Marad a veszélyhelyzet, jönnek a válságadók

Orbán Viktor a parlamentben, napirend előtt ismerteti jövő évi adótörvény-javaslatait és a második akcióterv részleteit.

Az Országgyűlés akár már ma elfogadhatja a válságadók bevezetéséről szóló kormánypárti képviselői önálló indítványt és az év végéig meghosszabbíthatja az október 6-án a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében kihirdetett veszélyhelyzetet. A miniszterelnök napirend előtt a második akcióterv részleteit ismerteti.

A hétvégén végzett gyorsfelmérések szerint a Tesco fizetheti a legtöbb különadót, több mint 12 milliárd forintot, utána a Spar és az Auchan következik – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Gaskó István, a Liga elnöke nem ért egyet az egykulcsos adórendszerrel, szerinte a kormány törölte a személyi jövedelemadózás rendszeréből a szolidaritás elvét. Gaskó jogellenesnek tartja, hogy nem volt előzetes egyeztetés az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

Részben ugyancsak a minimálbér megadóztatásával érzékeltették a tervezett változások szerintük negatív hatásait más szakszervezeti vezetők is, de a munkaadók általában üdvözölték a kormány javaslatait.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője azt mondta: a javaslatok nyomán az összes adóterhelés érdemben nem változik, csak átcsoportosításra kerül sor a lakosságtól és az adót fizető társaságoktól a bankadót és válságadót fizető ágazatok terhére.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint az adóváltozások az adócsökkentés irányába mutatnak, a különböző jövedelmi csoportokat különbözőképpen érintik, de hátrányosan – a tőzsdei árfolyamnyereség utáni adót kivéve – senkit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik