Gazdaság

A pénztárszövetség népszavazást fontolgat a nyugdíjtervekről

Aláírásgyűjtésbe kezdenek és az Európai Tanácshoz fordulnak.

Havonta átlagosan 10 ezer forint egyéni számlán elhelyezett nyugdíjcélú megtakarítást von el a kormányzat több mint 3 millió magyar munkavállalótól – állapította meg a Stabilitás Pénztárszövetség elnöksége siófoki konferenciáján. Mint ismert, Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy a kormány november 1-jétől felfüggeszti a magán-nyugdíjpénztáraknak átutalt havi 30 milliárd forint folyósítását a jövő év végéig.

A Stabilitás Pénztárszövetség aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy a kormány népszavazás keretében bízza az emberekre a döntést, mihez akarnak kezdeni az egyéni nyugdíj-megtakarításaikkal. Ezzel párhuzamosan az Európai Nyugdíjcélú Megtakarításokat-kezelő Szervezetek Szövetsége (European Federation for Retirement Provision (EFRP) tagjaként indítványozni fogja, hogy az Európai Tanács vizsgálja meg, hogy a kormányzati intézkedések mennyiben állnak összhangban az európai uniós irányelvekkel.

Úgy vélik, a tervezett kormányzati intézkedés minden, jelenleg is aktívan dolgozó, adót és járulékot fizető, 20 és 50 év közötti magyar állampolgár jövőjét és időskori biztonságát teszi kockára rövid távú fiskális érdekek miatt.

Kozek András, a pénztárszövetség elnökségi tagja a szervezet elnökségének egyeztetett álláspontját ismertetve kifejtette, a tervezett kormányzati intézkedések kedvezőtlenül érinti a pénztárakat tulajdonló több, mint 3 millió tagot. Az eddig egyéni számlára érkező, és ott havonta kamatozó nyugdíjcélú megtakarításokat ugyanis november elsejétől adminisztratív úton egy “közös kalapba”, az állami nyugdíjrendszerbe irányítják át, amely jelenleg semmilyen formában nem alkalmas az egyéni számlavezetésre. Az elnökségi tag szerint ezt a pesti grundon “einstand”-nak nevezik.

Kozek András szerint a kormány bejelentésében nem nyilatkozott a legfontosabb kérdésről, miszerint a 2011-ig tartó befagyasztást követően fenn kívánja-e tartani vegyes nyugdíjrendszert, vagy teljesen megszünteti azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik