Gazdaság

Liga: az állam lopást követ el a kisemberekkel szemben

A magán-nyugdíjpénztári átutalások felfüggesztésével az állam egyszerűen lopást követ el - tudatta véleményét a Liga szakszervezeti tömörülés csütörtökön az MTI-vel.

Az APEH csak a postás szerepét tölti be a nyugdíjjárulékok továbbutalásával, és amennyiben a célzott járulékokat nem kézbesíti a munkavállaló nevére szóló magán-nyugdíjpénztári számlára, azzal követi el a lopást az állam – érvelt a Liga.

A Liga álláspontja szerint ezen az sem változtat, ha “ez csak egy időleges kényszerkölcsön”. A szakszervezeti tömörülés úgy ítéli meg, hogy a tervezett intézkedés nemcsak alkotmányos alapjogokat – mint például a magántulajdon védelme – sért, de a Fidesz választási programjával is ellentétes, hiszen abban “Orbán Viktor megígérte, hogy nem a kisemberek, az adófizetők és a munkavállalók pénzén fogja rendezni az ország adósságait”.

Ezzel pedig éppenhogy attól a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagtól venne el évi 400 milliárd forintot, akiknek egy jelentős része törvényi kötelezettség miatt nyitott ilyen számlát, nem pedig azért, “mert úri kedve úgy diktálta” – emlékeztet a Liga.

A szakszervezeti szövetség a tervezett megoldást semmiképpen nem tudja elfogadni.

A Liga már a gazdasági válság kirobbanásakor javaslatot tett arra, hogy mindenkinek nyitva kell hagyni a lehetőséget a magán-nyugdíjpénztári rendszerből való önkéntes kivonulásra, és az állami rendszerbe való visszatérésre.

Ez a kérdés ismét rávilágított arra, hogy minden eddiginél sürgősebb lenne a nyugdíjrendszer társadalmi konszenzuson és szakmai alapokon nyugvó átgondolása, majd átalakítása úgy, hogy az évtizedes távlatban megnyugtató és kiszámítható legyen, egyúttal mentes a ciklusonkénti politikai beavatkozásoktól – olvasható a Liga közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik