Gazdaság

A Gazprommal karöltve lépne a kínai piacra a Rosznyeft

A Rosznyeft együtt akar működni a Gazprommal a Kínának szóló gázszállításokban.

Az együttműködésről Eduard Hudajnatov, a Rosznyeft nemrég kinevezett vezérigazgatója tárgyalni szándékozik gazpromos kollégájával, Alekszej Millerrel. A két tisztségviselő Dmitrij Medvegyev államfővel Kínában járt, s találkozójukra hazatérésük után kerülhet sor.

Hudajnatov Medvegyev útjának kamcsatkai megállóján újságírók előtt elmondta: a Rosznyeft nagy gázkitermelési lehetőségekkel rendelkezik, és természetesen szeretne a Gazprommal együtt kilépni a kínai piacra, de az üzemeltető a Gazprom lesz.

A gázszállítási megállapodások minden részletét kidolgozták már, csak az árban nem tudtak még megegyezni a felek. Kína ugyanis olcsón, ezer köbméterenként 145 dolláros áron vásárol cseppfolyósított gázt Ausztráliából és Katarból, s az orosz gázért is csak 200 dollár alatti árat akar fizetni, miközben a Gazprom Európában 300 dollár körüli árat kap érte.

A Rosznyeft, Oroszország legnagyobb kőolaj-kitermelője az év végén kezdi meg az olajszállítást Kínának a héten Medvegyev jelenlétében megnyitott vezetéken. A Gazprom a világ legnagyobb gázkitermelője, és az orosz jogszabályok értelmében monopóliuma van az exportra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik