Gazdaság

A Gazprom megtiltotta Ukrajnának a lengyel gáztranzitot

A Gazprom követelésére az ukrán Naftogaz leállította a földgáz továbbítását a lengyel PGNiG gázipari vállalat részére.

Az ukrán energetikai minisztériumból kiszivárgott információk szerint a PGNiG a Gazprom tudtán kívül próbált a kétoldalú szállítási szerződésekben meghatározott mennyiségen felüli földgázhoz jutni. A lengyel gázipari vállalat még az elmúlt évben kötött szerződést a német E.On Ruhrgasszal 3 milliárd köbméter orosz eredetű földgáz leszállítására idén október 1-jétől.

A szerződő felek úgy ítélték meg, hogy mivel a német gázvállalat a Gazprommal együtt végez kitermelést az oroszországi lelőhelyeken, a kitermelt földgázt az orosz monopolcég megkerülésével is el lehet juttatni Németországba.

Miután ez az oroszok tudomására jutott, a Gazprom arra utasította az Ukrajnán keresztül történő szállítást biztosító Naftogazt, hogy azonnali hatállyal szüntesse be a Lengyelországba irányuló teljes tranzitot. Az UNIAN értesülései szerint a tilalom mindaddig érvényben marad, míg a lengyel és a német fél nem egyezteti a szállítások körülményeit az orosz gázóriással.

Varsóban nemrégiben döntöttek úgy, hogy a 33 milliárd köbméter kapacitású Jamal-Európa földgázvezeték 684 kilométeres lengyelországi szakasza feletti ellenőrzést a lengyel állami Gaz-System vállalatnak adja át az orosz Gazprom helyett. Az utóbbi azonban ragaszkodik a vezeték fölötti felügyeleti jogához, s mindent elkövet annak visszaszerzéséért. Szakértők szerint a jelenlegi intézkedés is egyértelműen ezt a célt szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik