Gazdaság

Lassul a német gazdasági növekedés üteme

A német gazdasági növekedés üteme jelentősen lassulhat az év hátralévő részében az ország egyes nagyobb külkereskedelmi partnereinek gazdasági nehézségei miatt.

“A fellendülés az év hátralévő részében is folytatódik, de a korábbinál lényegesen lassúbb ütemben” – írja a német pénzügyminisztérium jelentése, amely szerint a német gazdaság “megfontoltan” kezdte meg a harmadik negyedévet.

A legnagyobb európai nemzetgazdaság gyors ütemben állt talpra: a II. világháború utáni legnagyobb, tavalyi gazdasági visszaesésből és 2,2 százalékos negyedéves növekedést ért el az április-júniusi periódusban, a legnagyobbat a német újraegyesítés óta.

A jó teljesítmény láttán gazdasági kutatók megemelték éves növekedési előrejelzéseiket – a prognózisok legkevesebb 3 százalékot helyeznek kilátásba – holott már sokasodnak az arra utaló jelek is, hogy a növekedés túljutott csúcspontján.

“Az ipari termelés dinamikájának csökkenése részben a külkereskedelmi forgalom növekedési sebességének lassulását tükrözi” – állapítja meg a tanulmány. Kedvező jelnek tekinthető viszont a munkanélküliség csökkenése, ami a belföldi kereslet növekedésre gyakorolhat áldásos hatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik