gdp
Gazdaság

Egy százalék alatt nőtt a GDP a második negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben 1,0 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 0,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A második negyedéves GDP-adat 2010 első negyedévével összevetve stagnált. Az adatok megegyeznek az augusztus közepén kiadott gyorsbecslésben közöltekkel, amelynek összeállításában az Ecostat is részt vett.

A növekedést alapvetően az exportorientált feldolgozóipar húzta, amely az előző negyedév 4,2 százalékos bővülése után 12,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi jelentős visszaesés bázisán.

A felhasználási oldalon az export növekedése 13,7 százalékról 16,1 százalékra gyorsult az év első két negyedében, igaz az import is hasonlóan, 11,6-ról 15,4 százalékkal nőtt. A szolgáltatások még mindig elmaradtak az egy évvel korábbitól, bár a szállítás, raktározás, posta és távközlés terén az első negyedévi 2,0 százalékról 3,5 százalékra gyorsult a növekedés üteme.

A növekedés ellenére a második negyedévi GDP 6 százalékkal elmarad a 2008-as év átlagától, emlékeztet a KSH jelentése kiemelve a tavalyi alacsony bázis hatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik