Gazdaság

Megszorítást jósol őszre az Equilor

Idén ősszel a lakosságot kellemetlenül érintő kiigazító csomag várható az Equilor Befektetési Zrt. szakértői szerint.

Kockázatokat rejt magában a kormány azon szándéka, hogy nem akar újabb hitelszerződést kötni az IMF-fel, miközben idén ősszel több külső és belső bizonytalanságot keltő hír fogja megrázni a piacokat – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. elemzésének ismertetésekor kedden.

A cég szakértői arra számítanak, hogy Magyarország államadósságának finanszírozása az önkormányzati választások után újból az érdeklődés középpontjába kerül, amikor a kormány intézkedési csomaggal fog előállni, amely a lakosság számára kellemetlen következményekkel jár. A piac elsősorban az egészségügyet és a nyugdíjrendszert érintő kiigazítást fogadná jól.

Kétarcú lesz a gazdaság

A magyar gazdaságot a kétarcúság jellemezheti a következő időszakban. Idén a globális, azon belül az európai és amerikai növekedést alulmúlva, 1 százalékkal bővül a gazdaság, jövőre viszont ezeket számottevően meghaladó, 2,3 százalékos gyarapodás várható az Equilor szerint.

A magyar államadósság finanszírozásában három év múlva lesz nehéz időszak. Idén körülbelül 6 milliárd eurót kell visszafizetni, 2013-2014-ben azonban 11-11 milliárdot. Az Equilor szerint szóba kerülhet a törlesztés átütemezése.

Jön a 240 forintos svájci frank?

A devizahiteleseket komolyan foglalkoztató árfolyam-ingadozás megmarad. Az euró 300 forint közelébe is emelkedhet, de jövőre valamelyest enyhülni fog a helyzet. A svájci frank egyelőre tovább erősödhet, idén ősszel megközelítheti akár a 240-es árfolyamot is, fordulat 2011 elején következhet be, de a stabilizálódás is 200 körüli árfolyamon lehetséges.

A devizahitelesek megsegítésére bejelentett – egyelőre csak körvonalaiban ismertetett – nyolc pontos kormányzati tervről az Equilor szakértőinek az a véleményük, hogy a megismert elképzelések aligha kivitelezhetőek. Részben alkotmányossági problémák, részben a bankszektor lobbiereje miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik