Gazdaság

Óvatos költségvetést ígér jövőre Varga Mihály

Ezermilliárdos átcsoportosítás kell a gazdasági stabilitáshoz. Jön a feladatalapú finanszírozás.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, hogy a legfőbb szempont a 2011-es költségvetés kidolgozásakor a 3 százalékos hiánycél tartása lesz, de közben ügyelni kell a nyugdíj-, az önkormányzati, az egészségügyi és a munkaerőpiaci rendszer feszültségeire. Az Út a munkához program jövője és finanszírozása mindenképpen fontos kérdés lesz az ősz folyamán”.

Varga Mihály – példaként a kórházak adósságállományának rendezését említve – közölte: azzal is számolni kell, hogy a nyáron bejelentett intézkedések miként építhetőek be a költségvetésbe. A kormány feladatalapú finanszírozást akar létrehozni: vagyis nem abból indulnak ki, hogy előző évben mennyi pénzt kapott egy adott szaktárca, hanem abból, melyek a legfontosabb feladatok.

A választások után önkormányzati állapotfelmérést terveznek. “Sürgősen le kell ülni az önkormányzati érdekképviseletekkel, és kialakítani azt a keretet, amelyben az elmúlt húsz év önkormányzati problémáit rendezni tudjuk. Ez a költségvetés vitájával párhuzamosan fog zajlani” – fogalmazott Varga Mihály.

Ami az euróval történt az elmúlt hónapokban, években, az nem teszi annyira vonzóvá a közös valuta bevezetését. De a bajaink 70-80 százaléka fel sem merült volna, ha Magyarországon már euróval lehetne fizetni” – mondta Varga, megismételve, hogy 2014-re vagy 2015-re teljesíthetők az euróbevezetés feltételei, de ehhez tartani kell a deficitcélokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik