Gazdaság

Bankadó nélkül nem teljesíthető az IMF-szerződés

Varga Mihály: csontvázak nélkül nem lett volna a hiány május végére az egész éves 114 százaléka.

Ha Bajnai Gordonnak igaza lett volna, akkor május végére nem lett volna a hiány az egész évesnek a 114 százaléka – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Televízió reggeli műsorában annak kapcsán, hogy a volt miniszterelnök azt állította: nem voltak csontvázak (eltitkolt, fedezetlen tételek) a költségvetésben.

Oszkó Péter volt pénzügyér vádjára, miszerint pozitív, a büdzsé egyensúlyát javító tételekről nem beszélnek a tényfeltáró bizottság tagjai, a testület elnöke azt mondta: ez nem igaz, elismerte, hogy léteznek ilyenek. Példaként említette azokat a magán-nyugdíjpénztári tagokat, akik visszaléptek az állami rendszerbe, illetve a szén-dioxid-kvóták értékesítését.

A Standard and Poor’s hitelminősítő hétvégi bejelentése kapcsán, miszerint a befektetőiből visszasorolhatnak a spekulatív, azaz a bóvli kategóriába, a fideszes politikus elmondta: a bankadó bevezetése bizonyára fájdalmas a bankoknak, de az előző kormány által 2008-ban az IMF-fel, az EKB-val és az EU-val kötött szerződést másképp nem lehetett teljesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik