Gazdaság

Pilótasztrájk: közelednek az álláspontok

Közelednek az álláspontok a Malév menedzsmentje és a pilóták között a kedden 14 órakor kezdődött tárgyaláson - tudta meg az MTI a légitársasághoz közel álló forrásból.

A Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének közlése szerint, ha ezen a tárgyaláson nem sikerül megegyezést elérni, akkor szerdán 10 órakor határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdenek. A felek arra számítanak, hogy a megbeszélések elhúzódnak.

A Malév pilótái hétfőn 10-12 óra között figyelmeztető sztrájkot tartottak és 11 órakor demonstráltak azzal a céllal – ahogy azt Ferenczi Zsolt, a Hunalpa kommunikációs vezetője elmondta – “ismételten felhívják a közvélemény és a felelős döntéshozók figyelmét a Malévnél uralkodó tarthatatlan munkáltatói magatartásra, a nyilvánosság szándékos félrevezetésére”.

A pilóták tiltakozó gyűlésén Óvári Tamás, a Hunalpa elnöke elmondta, hogy átlagosan mintegy 20 százalékkal csökkent a pilóták jövedelme szeptember elsejétől. A pilóták összesen évi egymillió eurós (280 millió forint) jövedelemcsökkenést elfogadnának, de a Malév eredetileg 4,1 millió eurót, az újabb ajánlat szerint 3,1 millió eurót szeretne elvonni a pilótáktól.

A Malév szóvivője, Hegedűs Ádám közölte: az átlagosan 2,2 millió forint havi jövedelemmel rendelkező pilóták repülési pótlékát és napidíját csökkentették, mert éves szinten összességében egymilliárd forint megtakarítást szeretnének elérni a pilótákkal kapcsolatos költségeken, beleértve a közterheket is. Azt is hozzáfűzte, hogy a pilótajövedelmek nagy szórást mutatnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn jelezte, hogy Fellegi Tamás miniszter szeptember 10-én a pilótákkal tárgyalt, és az ő véleményüket meghallgatva a tárcavezető hangsúlyozta, hogy rosszul időzített sztrájkkal nem lehet tulajdonosi döntéseket kikényszeríteni a menedzsment eltávolítására. A közleménye szerint ősszel a következő évekre szóló, világos kormányzati stratégia készül a légitársaság jövőjének megnyugtató rendezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik