Gazdaság

Középiskolákban népszerűsítik a diákhitelt

A felsőoktatásban tanulóknak szeptember 15-ig kell leadniuk igénylésüket.

A héten mind az 1100 magyarországi érettségiztető középiskola igazgatójához megérkezik egy rövid, Diákhitelről szóló tájékoztató film. Sok pedagógus és szülő bizalmatlan, mert felületes ismeretek birtokában azt gondolja, hogy ez is csupán egy a bankhitelek közül. Pedig alapvetőek a különbségek – emlékeztet a Diákhitel Központ (DK).

Azoknak a felsőoktatásban tanulóknak egyébként akik eddig még nem kértek diákhitelt, de már az első kifizetési napon, október 15-én pénzhez szeretnének jutni szeptember 15-ig kell leadni az igényléseket a kijelölt postahivatalokban vagy a DK-val együttműködő pénzintézeti fiókokban.

Az igénylőknek addig be is kell iratkozniuk tanintézetükbe, hiszen a jogszabály szerint diákhitelt csak beiratkozott hallgató kaphat. Akik korábban már kaptak diákhitelt, azoknak nem kell azt újra igényelni, viszont az októberi folyósítás érdekében nekik is be kell iratkozniuk szeptember közepéig. Emellett az esetleges módosítási igényeket, adatváltozásokat haladéktalanul be kell jelenteniük a www.diakhitel.hu honlapról letölthető nyomtatványokon.

A költségtérítéses hallgatók beiratkozását könnyíti meg az ún. engedményezési eljárás, amelyet már 29 tanintézményben (lista ide kattintva) lehet igénybe venni. Az engedményezés értelmében a hallgatók közvetlenül felsőoktatási intézményük számlájára utaltathatják Diákhitelükből a megállapodásban rögzített összeget. Így az intézmény elfogadja a beiratkozást anélkül, hogy a félév kezdetekor befizették volna a költségtérítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik