Gazdaság

Új Szó: sokan követhetik Orbánék szabadságharcát

A magyar kormány gazdaságpolitikájáról közöl cikket Magyar világszabadság címmel az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

“Orbán Viktor kormányának nem kell új imázsközpont. Magyarországnak immár olyan nemzetközi sajtója van, amire Horn Gyula kerítésszagattása, a kelet-németek Ausztriába engedése óta nem volt példa. Az Orbán-kormány beletenyerelt egy olyan témába, amely sokak csőrét piszkálja. Válságkezelés Nemzetközi Valutaalap (IMF) módjára, bankok, hitelminősítők vesszenek” – írja Jarábik Balázs, politikai elemző.

Rámutat: a Fidesz ezt röviden (spekulatív) világkapitalizmusnak, saját ellenállását szabadságharcnak titulálja. A harc lényege az állam nagyobb szerepvállalása a válság idején, míg az IMF és az EU által kedvelt jelenlegi módi éppen az állami kiadások csökkentése, vagyis a megszorítás. Orbán és gazdasági csapata érthetően nagyobb teret és több stimulust szeretne.

“Helyesen, legalábbis számomra is szimpatikusan érvel, amikor a (hazai) kis- és középvállalkozások szerepét szeretné növelni a gazdaságban. Az is helyesnek hangzó érv, hogy hiába volt immáron négyéves megszorítás, Magyarország gazdasági helyzete nem lett jobb, államadóssága pedig sokkal nagyobb, mint a környező országoké. Ezért a magyar kormánynak minél nagyobbat kell durrantania saját mozgásterületét növelendő” – vélekedik Jarábik.

Szerinte “ez sikerülni is látszik” a kezdeti kommunikációs nehézségek után, amikor “Magyarország rosszabb helyzetben van, mint gondoltuk” kijelentések után szépen zuhant a forint, vele meg az ország imázsa.

“Ez a fajta magyaros világforradalom tovább is gyűrűzhet, ám több kell ehhez a Fidesztől. Elsősorban egy hiteles program, amely hosszú távon meghozhatja a “reálgazdaság” terén az eredményeket. Ám ahhoz, hogy a magyar többet és/vagy jobbat termeljen, elengedhetetlen a kádári rendszer forradalma, hosszú távon a magyar állam gazdasági és ellátó szerepének csökkentése és a magyar gazdasági gondolkodás reformja (aki nem lop az államtól…). Ezek közül semmi sem új, mindent kitaláltak, csak még nem találtatott magyar politikus, aki az egészet végig merte volna vinni. Majd most Viktor?” – fejti ki a szerző.

Jarábik úgy látja: a magyar szabadságharc szintén nagy arcot visel. Ebből vissza kellene venni egy csöppet. A bankokkal szemben lehet, sőt kell is harcot hirdetni, de a háború nem nyerhető meg. A bankok a folyamat részei (voltak), korántsem a válság (egyetlen) okozói. A bankokat inkább a tőkenövekedésre kellene ösztönözni, semmint hagyni a pénzüket bónuszokra herdálni. Viszont a magyar bankadó nem csak osztályharcszagú. Rövid távú intézkedéssel akar tartós deficitcsökkentést finanszírozni. Ez matematikailag nem áll össze.

“Nincs értelme azt játszani, hogy a Fidesznek kétharmados többsége van az IMF-ben vagy az EU-ban. Ám megfelelő harcokkal, hazai reformokkal, nagyobb alázattal és megfogható gazdasági programmal nemcsak szimpatikussá, hanem követhetővé is tehető a magyar gazdasági világszabadság eszméje. Le az (ál)arccal!” – záródik az írás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik