Gazdaság

Kínára fókuszálna Európa legnagyobb bankja

Kínára összpontosítja erőforrásait Európa - tőkeértékét tekintve - legnagyobb bankja: a HSBC szerint a következő évtized végére a kínai gazdaság lehagyja az amerikait.

Nagy-Britanniában – a HSBC székhelyén – kiélezett vita folyik arról, hogy miként lehetne az újból nyereséges bankokat hitelezésre ösztökélni, hogy lendületet adjanak a vállalkozásoknak a válságból való kilábaláshoz.

A HSBC-csoport szerint viszont a kínai gazdaság “irigylésre méltó”, 10 százalékos bővülése kedvező lehetőség a pénzintézet számára, noha tisztában vannak azzal, hogy a gazdasági növekedés üteme lassul az ázsiai országban.

A gazdasági növekedés második negyedéves mértéke Nagy-Britanniában 1,1 százalékos volt, de az újabb recesszió veszélye elemzők szerint a megszorításokon alapuló költségvetés miatt némileg emelkedett.

Michael Geoghegan, a HSBC vezérigazgatója jelezte, annak ellenére, hogy a csoport az ázsiai piacra összpontosít, elkötelezett marad brit érdekeltségei mellett is.

A HSBC jelenleg 87 országban van jelen, első féléves profitjából csak 2 milliárd dollár keletkezett Nagy-Britanniában. A profit tetemes része, 6 milliárd dollár Hongkongban és a Távol-Keleten, valamint a Csendes-óceán térségében mutatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik