Gazdaság

Kínának fontos befektetési célpont Európa

Európa továbbra is Kína devizatartalékának egyik meghatározó befektetési piaca marad - hangoztatta Ven Csia-pao kínai kormányfő pénteken.

Köztudott, hogy Kína bőséges tartalékkal rendelkezik, szögezte le Ven az Angela Merkel német kancellárral folytatott kétórás megbeszéléseit követően és kiemelte, hogy “Kína felelős, hosszú távú befektetőként ragaszkodik portfóliójának változatosságához, amiben Európa volt és marad az egyik meghatározó piac”.

Kína és Németország úgy döntött, hogy közösen küzd meg a válság jelentette nehézségekkel, és a politikai, a gazdasági és a kulturális területeket felölelő átfogó stratégiai partnerséget épít – közölte a kínai kormányfő.

Merkel egyebek mellett megállapította: Kína válságra adott válasza nemcsak a hatásosságát bizonyította, hanem egyúttal más gazdaságoknak, így az exportvezérelt Németországnak is lehetőséget teremtett. Mint mondta, a válságból való kilábaláshoz szükséges lépésekről a két országnak további megbeszéléseket kell folytatnia.

Kína és Németország pénteken tíz megállapodást szentesített, köztük van olyan 124 millió euró értékű pénzügyi együttműködés, amelynek célja a károsanyag-kibocsátás megfékezése és a vállalati energiatakarékosság elősegítése.

A “zöld alap” mellett kulturális területeket érintő egyezség is született, egy másik pedig például olyan közös vállalat megalapításáról szól, amely teherautók gyártásával foglalkozik majd. Aláírói a Foton Motor és Daimler-Benz AG. A Shanghai Electric Group és a Siemens AG gőz- és gázturbinák közös kutató-fejlesztő programjáról állapodott meg egy 3,5 milliárd dolláros projekt keretében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik