Gazdaság

A lízingcégek 7,5 milliárdos bankadójával összeomolhat a piac

A lízingcégek az előzetes egyeztetések szerint mintegy 7,5 milliárd forintos bankadóra számíthatnak, ami akár a lízingpiac összeomlását is okozhatja.

A Lízingszövetség tagjai a 2009-es évet 24 milliárd forint veszteséggel zárták, miközben összesített jegyzett tőkéjük 15 százalékkal 66 milliárd forintra csökkent.

Az adó akár a lízingpiac összeomlását is előidézheti, mivel a piaci szereplők nagy része ezt, illetve a 2011-es hasonló összeget kizárólag az alapító anyacég befizetésével tudná csak teljesíteni, erre azonban kicsi az esély a folyamatos visszaesést produkáló piacon – hangsúlyozzák.

Ismertetik: a lízingcégek által kezelt portfólió 2009-ben 20 százalékkal, 2010 első negyedévében további 10 százalékkal esett vissza, mára alig haladja meg a 2000 milliárd forintot. A szektor a pénzügyi intézmények közül szinte egyedüliként már 2009-ben is veszteséges volt, összesen mintegy 24 milliárd forint negatív eredményt könyvelt el. A lízingpiac jegyzett tőkéje a 2008-as 78 milliárd forintról 2009-re 66 milliárdra csökkent.

A lízingcégek egytermékes szolgáltatókként különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a beszűkült finanszírozási piacon – hangsúlyozza a szövetség – nem csak az ügyfelek bizalomvesztése, hanem az elmúlt egy évben bevezetett számtalan jogszabályi szigorítás is generálja a folyamatos, 2009-ben mintegy 60 százalékos, 2010 első negyedévében további 50 százalékos visszaesést az új kihelyezésekben.

A veszteségeket tetézi, hogy a válság miatt a finanszírozott eszközök – autók, haszonjárművek, ingatlanok – értéke 15-40 százalékkal esett, másodlagos piacaik pedig a csökkenő kereslet miatt beszűkültek.

“A két év alatt mintegy 15 milliárd forint banki különadót a legtöbb tagvállalatunk csak a tulajdonosok által biztosított plusz tőkéből tudja megfizetni. Ehhez konkrét, a lízingszektort helyzetbe hozó intézkedések szükségesek, amikre a folyamatban lévő tárgyalások során egyértelmű ígéretet is kaptunk” – idézi Hordós Zoltánt, a Lízingszövetség elnökét a közlemény.

A bankadó bevezetésével nem csak a lízingcégek kerülnek bajba, a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) is elveszítik legfőbb forráshoz jutási lehetőségüket – hívják fel a figyelmet. Mindezt egy olyan gazdasági helyzetben, amikor jelentősen nő a csődeljárások száma a kkv-k között: 2008-ban 16 százalékkal, 2009-ben további 29 százalékkal – jegyzik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik