Gazdaság

Les Échos: bankadó mellett árvíz is sújtja a biztosítókat

A hazai biztosítókat egyszerre sújtja az elmúlt 20 év legjelentősebb árvize és a bankadó - véli a Les Échos vezető francia gazdasági napilap.

A magyar költségvetési kérdések egyik meg nem nevezett szakértője szerint a pénzügyi szektor megadóztatása “nem szükségszerű” az államkassza rendezéséhez, mert a hiánycél korlátozott intézkedésekkel is teljesíthető – írta hétfőn a Les Échos. A napilap a tervezett rendkívüli intézkedésről megemlítette, hogy abból a költségvetési hiány csökkentésére szánt 200 milliárd forintos bevételt remél a kormányzat.

A bankadó elsősorban külföldi csoportokat fog érinteni, hiszen az ügyfelek számát tekintve – a legjelentősebb OTP-n kívül – a magyar pénzügyi piacot a külföldi cégek befektetési tevékenységei uralják, közülük francia részről többek között a Groupama, az AXA, a BNP Paribas vagy a Crédit Agricole van jelen Magyarországon – hangsúlyozza a Les Échos.

A bankadó nagyobb részét, a lap szerint az első becslések szerint megközelítőleg 120 milliárd forintot, a bankoknak kell majd állniuk. A pénzügyi szektorra háruló további 80 milliárd forintból a szakmai szervezetek szerint a biztosítók 20 milliárd forintot tudnának vállalni, amely a tavalyi nyereségük negyedének felelne meg.

A lap idézi Yann Ménétriert, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgatóját, aki szerint az általa vezetett intézet alapjai szilárdak, de további erőfeszítések nehezen lennének elviselhetők a piac szerényebb szereplői számára, azoknak ugyanis fizetőképességét is veszélyeztetné a bankadó.

A lap külön írásban foglalkozott a Groupamának a Közép- és Kelet-Európát érintő terjeszkedési terveivel. A régiót komolyan sújtó gazdasági válság ellenére a térségbe késve érkezett francia biztosító ugyanis nagy reményeket táplál: 2016-ra egymilliárd eurós nyereséget remél a régióban, amely a tavalyi profitjának majdnem a megduplázását jelentené a négy kelet-európai leányvállalatánál, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik