Gazdaság

Bankadó: aggódnak a pénzintézetek

A pénzintézetek szerint a különadó sokakat veszteségbe döntene.

A pénzügyi rendszer nem banki és nem biztosítói szereplőinek együttesen 30 milliárd forint “bankadót” kellene fizetniük – erről pénteken tájékoztatták az érintett szereplők képviselőit. Ez azt jelentené, a bankoktól és biztosítóktól 170 milliárdot várnak.Ebből az összegből 12 milliárdot a pénzügyi vállalkozásoknak kellene fizetniük. A múlt heti találkozón a pénzügyi vállalkozások szakmai szervezeteit felkérték, tegyenek javaslatot arra, hogyan osszák fel az összeget a piaci szereplők között.

Mokrai Mihály, a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesülete (PVOE) elnöke azt mondta: ha kivetik a pénzügyi különadót, minden pénzügyi vállalkozás tovább fogja hárítani, mert nem tudják kigazdálkodni.

A kormány akcióterve szerint a bankokra, biztosítókra és egyéb pénzügyi cégekre “bankadót” rónának ki, ami három évig maradna érvényben. Az érintett cégeknek már az idén – a 2010-es költségvetésben tervezett 13 milliárd forint különadót is beszámítva – összesen 200 milliárd forintot kellene befizetniük az államkasszába.

A pénzügyi szféra szereplői túlzottnak tartják a kormány által rájuk kivetni tervezett elvonást; a “bankadó” sokakat veszteségbe döntene, ami miatt egyes szereplők akár ki is vonulhatnak a magyar piacról – állítják.

A bankoktól korábbi információk szerint 120 milliárd forintot vár a kormány, az MR1 Kossuth Rádió hétfői értesülése szerint 133 milliárdot kell kitermelniük. A Magyar Bankszövetség elnöksége által összehívott bankvezetői értekezlet múlt szerdán tárgyalt a tervezett bankadóról, s felkérte az elnökséget, tájékoztassa a kormányt arról, hogy a bankok szükségesnek tartják a feltételrendszer “lényeges” módosítását.

Nem tartják elfogadhatónak a rájuk kirovandó különadó mértékét a biztosítók sem, Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke szerint, amennyiben 20 milliárd forintnál több jutna a biztosítókra, ezt a szektor nagyobb része nem viselné el károsodás nélkül. A biztosítók továbbra is egyeztetnek a kormány képviselőivel – mondta Gilyén Ágnes, a Mabisz szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik