Gazdaság

Megsínyli hazánk Kósa kijelentéseit

"Tényszerűen hibás, politikailag pedig értelmetlen" Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítani - vélik londoni elemzők.

Pénteken csaknem egy évi csúcson járt a londoni kereskedésben a magyar törlesztéskockázatra köthető biztosítási tranzakciók díjszabása Kósa Lajos csütörtöki kijelentése miatt. A forint pozitív hangulatban gyengült: délelőtt 285,51 forint volt az euró jegyzése a csütörtök délelőtti 274 forintos árfolyam után.

A magyarországi gazdasági helyzetről szóló politikusi nyilatkozatokkal kapcsolatban londoni felzárkózó piaci elemzők egybehangzóan annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a Fidesz e nyilatkozatokat az adócsökkentések valószínű halasztásának magyarázatául tette.

A JP Morgan bankcsoport londoni részlege befektetőknek pénteken kiadott napi feltörekvő piaci helyzetértékelésében külön elemzést szentel Kósa Lajos Fidesz-alelnök előző napi kijelentéseinek, amelyek szerint a magyar gazdaság “sokkal rosszabb” állapotban van, mint ahogy azt a párt hitte, és Magyarországnak “szűk esélye” van a görögországihoz hasonló helyzet elkerülésére.

A JP Morgan londoni szakértőinek értékelése szerint ennek hátterében az állhat, hogy a kormány a hétvégén kétéves válságkezelési program bejelentésére készül, amely valószínűleg halasztani fogja a Fidesz által a választási kampány során tett, növekedés- és foglalkoztatás-serkentő ígéretek valóra váltását.

Más szavakkal fogalmazva a Fidesz várhatóan gazdaságpolitikai rugalmasságot igyekszik teremteni magának, mielőtt elkezdené a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy új készenléti egyezményről – áll a JP Morgan pénteki londoni elemzésében.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlege által pénteken kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelés szerint “tényszerűen hibás, politikailag pedig értelmetlen” Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítani. A cég londoni elemzői szerint a magyar kormány “a rémületkeltés veszélyes játékát űzi”.

A BNP Paribas ugyanakkor megállapítja azt is: mindebből gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy nincs mód a gazdaságpolitika lazítására, és a Fidesznek vissza kell lépnie a választások során tett adócsökkentési ígéreteitől. Ez utóbbit a ház elemzői “nagyon kedvező jelnek” tartják a költségvetési szempontjából.

Ajánlott cikk:

Kósa: cél az államcsőd elkerülése

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik