Gazdaság

280 forint fölött az euró Kósa kijelentései miatt

Negatívan reagált a piac arra, hogy a debreceni polgármester szerint csődközelben van Magyarország.

Csütörtök délután fél hat előtt 280,20 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben a délelőtt még jellemző 274 forintos jegyzéssel szemben. Csütörtök délelőtt még 273,50 forintos euró jegyzésre is volt példa.

A forint árfolyama csütörtökön elszakadt a térségbeli devizák által nemzetközi hatásokra követett trendtől, amit a piac belföldi tényezőknek, a gazdasági “kríziskezelés” szükségességéről egy debreceni gazdasági konferencián elhangzott “súlyos” kijelentések hatásának tulajdonít.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy debreceni konferencián csütörtökön egyebek közt úgy fogalmazott: a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és “a krízis időszakára” egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. Azt sem tartotta kizártnak, hogy az alkotmány egyes gazdaságra vonatkozó rendelkezéseit fel kell függeszteni.

Varga Mihály szerint Magyarországon “gazdasági vészhelyzet” van. Leszögezte: a kormány nem átgondolatlan, hanem rendszerszintű lépésekben gondolkozik. A miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a “gazdasági vészhelyzet” kifejezés sem indokolatlan.

Az MSZP szerint a fideszes Kósa Lajos gazdaságra vonatkozó szavaiból kiderült, semmiféle, nagyarányú adócsökkentésben nem gondolkozott a Fidesz. A szocialista párt követeli, hogy a Fidesz haladéktalanul adjon magyarázatot a Fidesz ügyvezető alelnöke az alkotmány felfüggesztésére vonatkozó kijelentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik