Gazdaság

Varga átgondolt, Oszkó eszelős kijelentésről beszél

A Miniszterelnökség államtitkára nem tudta, hogy Kósa Lajos mit mondott pontosan, de szerinte nem áll távol a valóságtól.

„Nem tudom pontosan, mit mondott Kósa úr, nyilván átgondolta, amit mondott” – nyilatkozta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára a Népszabadságnak arra reagálva, hogy párttársa Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke egy gazdasági konferencián arról beszélt: Magyarország csődközeli állapotban van.

Varga szerint az átadás-átvételi dokumentumok áttekintése után elmondható, hogy Kósa kijelentései nem állnak távol a valóságtól. Nem indokolatlan a gazdasági vészhelyzet kifejezés sem – tette hozzá a politikus.

Úgy véli, az előző kormány a költségvetés hiányát rosszul tervezte meg: az a 3,8 százalék helyett, akár 7-7,5 százalékra is felkúszhat, ráadásul olyan nagyságrendű többletigények vannak egyes igazgatási ágazatokban, hogy azok a büdzsé tartalékaiból már nem fedezhetők. Például a munkaerő-piaci alapból a közmunkaprogram kerete idő előtt el fog fogyni – állította Varga. Azt viszont nem tudta megmondani, Kósa Lajos vajon mire gondolt, mikor azt állította: van olyan ágazat, ahol júniusra már nem tudnak bért fizetni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy azért festik-e ilyen súlyosra a képet, mert az ígéretekkel ellentétben mégsem lesz adócsökkentés, Varga Mihály leszögezte: lesz adócsökkentés.

Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter blogjában „őrült, eszelősen átgondolatlan megnyilatkozásnak nevezte Kósa Lajos szavait. Véleménye szerint, ha nincs is olyan rossz helyzetben az ország, mint amilyet a fideszes politikus szavaiban felvázolt, hasonló kijelentésekkel még abba az irányba lehet sodorni.

AJÁNLOTT LINK:

Csődöt mondott a Fidesz (Népszabadság Online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik