Gazdaság

Pórul járhatnak az új lakást vásárlók

Az új lakást vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a beruházók a birtokba lépés pillanatától akár teljes egészében rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra eső közösköltség-hányadot is.

A City-Premier közleménye szerint a társasházzá alakulás előtt jellemzően abból adódhat az eladósodás, hogy a hivatalos földhivatali bejegyzést megelőzően az ingatlan még osztatlan közös tulajdonban van, és folyamatosan keletkeznek olyan működési költségek, melyeket a tulajdonosoknak ebben az időszakban is határidőre kell rendezniük. Ezeket az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint, a tulajdoni hányad arányában kell megfizetni.

A társasház alapítása és a bejegyzése közötti időszakban a „kvázi” közös képviselet jogi lehetőségei – a nem fizetőkkel szembeni fellépésre – igen korlátozottak. Így a közműszolgáltatók felé keletkező adósságokat nehezen tudják teljesíteni –- áll a közleményben.

A gazdasági válságot megelőzően ez kevésbé jelentett problémát, mint napjainkban, amikor az értékesítés lelassult és a bankok tömegesen szállnak ki a bizonytalan kimenetelű projektek finanszírozásából. Ezekben az esetekben is a csődbe jutott, adósságban úszó beruházóknak, és a már értékesített lakások tulajdonosainak kell a még be nem jegyzett – kvázi – társasház működési költségeit előteremteniük.

A mostani zűrzavart egyedül a társasházi törvény módosítása szüntethetné meg, amely az előzetes alapítás földhivatali benyújtásától – vagy az alakuló közgyűléstől – törvényerőre emelné az elő-társasházi működést. Az új szabályozásban biztosítani kellene azokat a jogi lehetőségeket a közös költség érvényesítésére, amelyek egy már bejegyzett társasház számára adottak. Ez a változtatás biztosíthatná az arányos és igazságos teherviselés érvényesülését is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.